Om oss

Feniqia

Autentisk libanesisk Mat— laget med ekte kjærlighet for matens kulturelle opprinnelse. Maten er rik på smak, inneholder mye grønnsaker og passer for hele familien. Kjøkkenet er en krysning mellom midtøsten, østen og europeiske tilberedningsmetoder.

Feniqia åpnet dørene i 2019 i Gjersrumsgata 23, Lillestrøm som den første restauranten som serverer autentisk libanesisk mat i Norge, for 3 år siden tok vi veien inn i Bjørvika (Oslobukta) i hjertet av Oslo med vår andre restaurant .

Vi serverer deg autentisk libanesisk meze og drinker inspirert av det libanesiske kjøkkenet og en nøye utvalgt vinliste. Atmosfæren er fargerik, levende og en oase i Oslo for en uforglemmelig libanesisk matopplevelse. Vårt oppdrag er å modernisere det libanesiske kjøkkenet og servere libanesisk lidenskap på sitt beste.

Feniqia er et populært sted for både familier, venner og forretningsfolk. Restauranten har en hyggelig og avslappet atmosfære, og det er alltid en livlig stemning.

Bestill et bord enkelt i våre restauranter

Ahla wsahala - Velkommen!

Feniqia

Feniqia var en eldgammel region som tilsvarer det moderne Libanon. Hovedbyene i Fønikia var Sidon, Tyrus og Beirut. Andre bystater var Byblos og Tripolis.

Ordet Feniqia er et eldgammelt gresk begrep som brukes for å referere til klutfarget tyrkisk lilla fra Murex bløtdyr, som var den største eksporten til regionen.

Fønikerne var først og fremst kjent som sjømenn som hadde utviklet et høyt nivå av ferdigheter innen skipsbygging og var i stand til å navigere i det ofte turbulente vannet i Middelhavet.

Fønikerne handlet også sedertre for å lage skip og andre ting. Du finner to små sedertre ved inngangen til vår filial i Oslo!

I tillegg handlet fønikerne broderier fra Sidon, metallarbeid, glass, glasert fajanse, salt og tørket fisk.

Det mest bemerkelsesverdige jordbruksproduktet var vin, som fønikerne var med på å forplante over Middelhavet. Fønikerne etablerte vingårder og vinmarker i sine kolonier i Nord-Afrika, Sicilia, Frankrike og Spania, og kan ha lært vinproduksjon til noen av sine handelspartnere.

Feniqia var fødestedet til alfabetet.

Ali

Jeg heter Ali Elturk, og er grunnlegger av Feniqia restauranter i Norge. Jeg ble født i Libanons hovedstad Beirut. I denne tiden, var Libanon under en borgerkrig som varte i 15 år. Det var en veldig vanskelig tid for Libanesere, spesielt for barna. Jeg kunne ikke gå ut, i stedet var jeg hjemme med min mor. Jeg brukte å være med henne på kjøkkenet, observere henne lage libanesisk mat, og hjelpe henne når det var mulig. Dette var en fin mulighet for meg å lære å lage mat, og etter hvert, ble libanesisk mat min lidenskap! Jeg husker at den første retten jeg laget var Fattoush salat.

Jeg flyttet til Norge i 2012. Det var ikke lett for meg å flytte til Norge, jeg husker at jeg ikke kunne lage libanesisk mat fordi flere ingredienser ikke fantes i landet.
I tillegg, var det ingen restauranter som serverte autentisk libanesisk mat. Det var da jeg begynte å tenke på å åpne en libanesisk restaurant i Oslo. Etter 2.5 år med forberedelse, ble jeg klar for å åpne min første restaurant i Lillestrøm.

Noen av vanskelighetene jeg fikk var å finne autentiske libanesiske kokker som jeg kunne ansette, i tillegg var det en utfordring å finne ingredienser av god kvalitet. Matleverandørene visste ikke nok om libanesisk mat, så jeg måtte hjelpe dem å finne disse ingrediensene.

I dag er maten hos Feniqia laget av Libanesiske kokker og ingrediensene er importert direkte fra Libanon.

I fremtiden vil jeg gjerne åpne Feniqia avdelinger i Norges største byer.

Jeg har et ønske om at hver nordmann skal smake libanesisk mat, hvert fall engang.

Han ønsket å bli danser, men det som skjedde var uforventet.

Edouard (25) er født og oppvokst i Romania. Som liten hadde han én drøm: Å bli en profesjonell danser. Derfor tok han utdanning i dansekunst. Men det var vanskelig å bygge en karriere som danser i Romania, spesielt når landet var i en økonomisk krise. I 2013, flyttet Edouard til Norge i søken for et bedre liv. Han startet å søke jobber for å kunne betale leie og støtte familien sin finansielt. Det var hos Feniqia i Lillestrøm han startet å jobbe som servitør. «På den tiden, hadde jeg ikke tid til å tenke på noe annet. Jeg trengte å jobbe for å overleve» sier Edouard.

I 2019, rammet pandemien Norge og på grunn av smitteverntiltakene kunne restauranter, inkludert Feniqia, kun tilby matlevering og takeaway. «Det ble så travelt på kjøkkenet: Det var mye kunder som bestilte mat og kokkene trengte hjelp. Det var umulig å ta imot ekstra kokker fra Libanon på grunn av stengte grenser» husker Ali Elturk, restaurant grunnlegger.

I mellomtiden la Ali merke til Edouards store interesse for matlaging hos Feniqia. «Edouard pleide å spørre kokkene flere spørsmål om matlaging, smak og krydder. Vanligvis er servitører ikke nysgjerrige i den grad». Det tok ikke lang tid før Ali spurte Edouard om han ønsket å bli med på kjøkkenet som ekstra kokk. «Jeg hadde aldri forventet at noe slikt skulle skje. Altså, å jobbe som kokk krever utdanning eller erfaring som jeg ikke hadde. Jeg tror Ali hadde tro på meg» kommenterer den nye kokken.

Nå jobber Edouard som fast kokk hos Feniqia i Lillestrøm. «Feniqia er sånt et originalt og unikt sted. Det er vanskelig å velge bare én libanesisk favorittrett. Maten inkluderer flere smaker som gjør at man blir glad» sier Edouard med et smil. «Det er så imponerende å se en person som har aldri har laget libanesisk mat før, utvikle kunnskap og ferdigheter på så kort tid. Det sier så mye om hans sterke vilje. Edouard er nå én av våre beste kokker», sier Ali.

Men hva skjedde med Edouards drøm om å bli profesjonell danser?

«Det er fortsatt min drøm. Likevel, oppdaget jeg gjennom jobben hos Feniqia at jeg har en annen drøm og: Det å åpne min egen restaurant i fremtiden. Hvorfor fokuserer man på bare en drøm når man kan ha flere?» avslutter Edouard.